4. 11. 2008

Veľká líbyjská arabská ľudová socialistická džamahírija


Územie Líbye má bohatú kultúru, za ktorou stáli hlavne Rímska a neskôr Osmanská ríša. Od roku 1911 si svoje „miesto pod slnkom“ , medzi kolonizátormi, hľadá aj Taliansko a pozornosť obracia práve na Líbyu. Už o tri roky neskôr sa Líbya stáva talianskou kolóniou a spod utláčania sa vymaňuje až v roku 1951, kedy vyhlásením nezávislosti vzniká Zjednotené líbyjské kráľovstvo. V roku 1969 za pomoci armády bol kráľ Idrís zosadený z trónu, čím Veľká Británia stratila mandát nad týmto územím a kráľovstvo sa zmenilo na Líbyjskú arabskú republiku, jej neskrátený názov znie Veľká líbyjská arabská ľudová socialistická džamahírija. Názov džamahírija je novým pojmov v oblasti štátneho zriadenia a znamená vládu más.


Na čele prevratu stál doposiaľ neznámy, avšak veľmi vzdelaný a CIA podporovaný muž Muammar al-Caddafi (slovenská verzia Muammar Kaddáfi). Po získaní moci nad Líbyou, zvyšuje ceny ropy a znepriateľuje si USA. Kaddáfi pochádza z beduínskej rodiny, právo študuje v Tripolise a po vylúčení zo školy, kvôli prílišnému aktivizmu, pokračuje na Kráľovskej vojenskej akadémii. Jeho myšlienkový prúd ovplyvňuje hlavne arabský nacionalizmus egyptského prezidenta Násira, čo ho vedie k napísaniu tzv. Zelenej knihy. Jednoznačne hlásal nepriateľstvo proti USA, Veľkej Británii a Taliansku, naopak sa snažil a snaží udržiavať, čo najlepšie kontakty s arabskými a moslimskými štátmi. Dokonca navrhol federáciu týchto štátov. Jeho ideológia je spojením socializmu, islamizmu a arabizmu. Dovolil si ju nazvať za najdemokratickejšiu na svete. O demokracii v Líbyi, sa dá polemizovať, nakoľko v krajine nefunguje sloboda médií a aj to málo denníkov, ktoré vychádzajú, sú prísne cenzurované. Čo je však pre moslimskú krajinu nezvyčajné, je pozitívny vzťah k ženám a ich väčšia voľnosť na verejnosti, samotná Kaddáfiho ochranka je tvorená ženami.


Nepriateľský vzťah s USA sa vyhrocuje v 80-tych rokoch, Líbya bola totiž hlavným sponzorom svetového terorizmu, čím si vyslúžila zmrazenie diplomatických vzťahov. V 90–tých rokoch sa podľa slov prezidenta Reagana stáva z Líbye „ napravený darebák“[1], dôkazom zmeny je aj verejné odsúdenie teroristických septembrových útokov na WTO v USA. Ďalším pozitívnym krokom k zlepšeniu mierovej klímy v medzinárodných vzťahoch je dohoda o odškodnení Líbye Talianskom za spáchané krivdy počas kolonizácie.
Demograficky ukazovateľ krajiny hovorí o jednoznačnej väčšine líbyjských arabov, tvoriacimi s Berbermi až 89% obyvateľstva, vo veľkej miere prevažne islamského vierovyznania. Ekonomicky je krajina závislá od ťažby ropy, ktorá bola objavená až v roku 1958.
Kaddáfi je najdlhšie žijúcim novodobým diktátorom, vládnucim od svojich 27. rokov. Počas revolúcie bol menovaný za „brata vodcu revolúcie“ , jediný titul, ktorý si ponechal a ktorým sa necháva oslovovať je plukovník. Jeho vláda, pokiaľ žije, nie je obmedzená, čo sa však môže zmeniť, nakoľko sa ho odporcovia snažia odstrániť atentátmi. Počas útokov na jeho osobu mu zahynula dcéra, tiež nie je tajomstvom, že prianím viacerých západných krajín je zmena vlády v Líbyi a neštítia sa hesla :účel svätí prostriedky.
M.R.

Zdroje:
http://www.bookrags.com/biography/muammar-al--gaddafi/
http://www.encyclopedia.com/doc/1E1-Qaddafi.html http://findarticles.com/p/articles/mi_gx5229/is_2003/ai_n19146638 http://xman.idnes.cz/muammar-kaddafi-diktator-ktery-je-stale-obklopen-zenami-pjq-/xman-novinky.asp?c=A081022_100607_xman-novinky_fro http://www.esquire.com/the-side/opinion/7totalitarianwonders-2


Žiadne komentáre: